Economia bazată pe voluntariat: TEDx Eroilor

sustenabil

În prezentarea mea de azi de la TEDx EroilorEconomia bazată pe voluntariat, am folosit o mulțime de resurse și informații descoperite online, pe lângă experiențele proprii cu voluntarii Habitat for Humanity.

Ideea că nu mai avem nevoie de bani poate părea utopică, dar cred că asta e direcția în care mergem: una în care banii vor fi întâi folosiți în parale cu alte „recompense”, iar în cele din urmă înlocuiți. Așa cum am promis în sală, dar și pentru cei care nu au fost la eveniment, câteva linkuri esențiale:

 

1. Zona germană care și-a inventat propria monedă, prin care ONG-urile profită din tranzacții, este Chiemgau; moneda se cheamă Chimgauer. A fost creată ca proiect școlar, dar s-a extins la mii de organizații utilizatoare.

Rata de schimb a acestei monede față de euro permite ONG-urilor un câștig de 3% prin folosirea Chimgauer.

 

2. Pe lângă bani, avem nevoie și de o altă „monedă”. Chiar la TEDx Eroilor, Adrian Florea a propus un direct life credit, adică niște „credite” primite doar pentru că existăm și care pot fi transformate în bani; filmul este integral pe Youtube – mie îmi place că a pornit exact de la ce mă deranjează și pe mine cel mai tare: costul serviciilor medicale.

 

2. Banii nu mai sunt funcționali pentru că pun un preț pe sănătate și viața umană; limitează accesul la tratamente medicale și oferă cele mai bune tratamente doar celor bogați. Dacă în alte domenii pot considera că un om mai bogat (mai deștept, mai inovativ, mai capabil să producă valoare) trebuie răsplătit pe măsură, când vine vorba de sănătate, cred că sistemul actual este deja falimentar.

[quote author=”American Medical Association” style=”bigquote grey italic”]„O comparație a centrelor de dializă arată că clinicile private, bazate pe profit, au o rată de decese prin blocaj renal cu 8% mai mare decât cele non-profit, conform unui studiu al AMA Journal. Autorii au dat vina pe presiuni financiare”
[/quote]

Sursa: The volunteer economy (singurul articol găsit pe net cu acest titlu, de altfel!)

 

3. Abuzul sistemului de patentare al medicamentelor și tratamentelor duce la diferențe enorme de preț ale aceluiași serviciu. Actualul sistem de proprietate intelectuală pune în pericol nu doar creativitatea artistică, ci și sănătatea și alimentele de bază (prin patente ale medicamentelor și semințelor).

Sursa: De ce chemoterapia care costă 70.000 USD în SUA costă 2.500 USD în India

 

4. Organizare socială ierarhică poate fi înlocuită cu sistemul peer-to-peer, care există deja în software. Vă recomand să citiți integral articolul Wikipedia despre procesele sociale peer-to-peer pentru a înțelege cum funcționează.

 

5. Capitalismul ne face să credem că avem nevoie de șefi. O carte care descrie istoricul mișcărilor prin care muncitorii s-au auto-organizat arată că există, de mult timp chiar, alternative viabile.

Sursa: Post-capitalism.

 

6. Cum putem trăi într-o lume post-capitalistă? Ziarul britanic The Guardian are o secțiune excelentă cu prezentări video pe această temă. De exemplu, veți găsi răspunsul la întrebarea: de ce avem nevoie de un sistem care să redistribuie resursele și puterea de decizie asupra folosirii lor?

Sursa: The Guardian Post-Capitalism.

 

7. Richard Wilkison demonstrează că inegalitatea în distribuția resurselor, și nu lipsa lor, face cel mai mare rău unei societăți.

Sursa: site-ul TED.

2 comentarii la “Economia bazată pe voluntariat: TEDx Eroilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *