Ecologişti numai cu vorba

Acum ceva timp, ministrul mediului a iniţiat un program prin care statul urma să subvenţioneze montarea de panouri solare, pentru ca românii să aibă acces la energie curată, regenerabilă. Sâmbătă, tot ministrul mediului a anunţat sec că programul se opreşte, pentru că beneficiază de el mai mult vilele de pe Valea Prahovei. Banii vor merge spre reîmpăduriri

Ar fi semn de schizofrenie, dacă nu am şti că, între declaraţii, s-a schimbat ministrul mediului. Actualul e Nicolae Nemirschi, membru PSD.

Guvernul Boc tocmai a ucis unul din puţinele programe moderne de mediu din România. Fireşte că e cazul să reîmpădurim (mai ales că acuma nu e UDMR şi „Kereştoi” nu sunt la guvernare), dar de ce cu banii pentru energie curată? Povestea că de program beneficiază cabanele se putea evita cu o clauză simplă – se subvenţionează doar casele care sunt reşedinţe principale ale unei familii (de ex., ambii soţi să aibă acolo domiciliul, ca să evităm „înmatricularea” separată a caselor). Am fi putut avea case noi cu panouri solare sau de-a dreptul blocuri (dacă nu mă înşel, la Cluj, existau astfel de panouri pe blocuri din Plopilor construite înainte de 1989!).

Ce înţeleg din ce s-a întâmplat? Că guvernele României sunt în continuare incapabile să gândească pe termen lung, dar supra-specializate în a face planuri contradictorii şi a izgoni oamenii de afaceri serioşi. Imaginaţi-vă că aveţi o firmă care se ocupă de panouri solare şi vă faceţi planurile pe următorii ani pe baza unor programe de mediu guvernamentale. Sau un tânăr care îşi face casă şi primise o veste bună!

Dacă vreţi panouri solare, puteţi face asta în continuare – fără subvenţii guvernamentale. Aşa că probabil va trebui să vindeţi casa înainte.

2 comentarii la “Ecologişti numai cu vorba”

  1. Cat de adevarata afirmatia maginaţi-vă că aveţi o firmă care se ocupă de panouri solare şi vă faceţi planurile pe următorii ani pe baza unor programe de mediu guvernamentale. Am o cunostinta care are o astfel de firma care monteaza panouri solare si tot ce insemna energie alternativa. Anuntul din toamna privind lansarea proiectului ia paralizat pur si simplu afacerea, avand in vedere ca toata lumea asteapta sa-si cumpere echipamentele prin programul de subventionare. Acum, demararea programului s-a amanat pe termen nedeterminat, oamenii ramanand in aceeasi asteptare.

  2. Am ajuns sa aflu de pe un blog ca programul pe care ma bazam pentru casa s-a dus… evident, la stiri n-au considerat destul de importanta informatia (vorbesc despre cei care nu stau nas in Realitatea toata ziua).

    Panourile solare nu rezolva problema energiei, dar la nivel individual erau mici miracole cand venea vorba de factura la gaz, curent…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *