Despre bani, după cadouri

Gata? Cursa după cadouri, probat mărimi, lovit în cărucioare, evaluat buzunare şi făcut calcule, binecuvântat sfinţii ăluia de te-a blocat în parcare, că tot a fost post mare? De când e Crăciunul aşa de mult despre bani şi aşa de puţin despre bucurie? S-a schimbat lumea, sau doar am crescut noi?


Ce-i drept, mie mi-ar plăcea, de exemplu, să am banii lui Bill Gates. Ca să pot cumpăra apartamentul care e deasupra Muzeului de Istorie a Farmaciei din Cluj, iar apoi să-l donez muzeului. Asta pentru că auzisem cum la o banală inundaţie în baia de deasupra, s-a deteriorat o frescă extrem de valoroasă de pe tavanul muzeului, veche de secole, pentru care nimeni n-are bani de renovare.

 


Mi-ar plăcea să am banii lui Bill Gates pentru că aş vrea să inventez ziarul fără drepturi de autor şi cu ore suplimentare, dar să demonstrez că şi aşa pot avea profit.


Mi-ar plăcea să am bani ca să pot cumpăra apartamente în blocurile-plombă din Cluj, pe care să le demolez şi să fac parcuri cu parcări subterane în loc.

 

Mi-ar plăcea să am bani ca să fac la Cluj cea mai mare grădină zoologică din partea asta a lumii.

 


Nu mi-ar plăcea să am bani ca să am bani, fără suflet, fără pic de imaginaţie.


Când, în postul ăsta lung al Crăciunului, o fetiţă a fost întrebată în autobuz ce vrea să fie când va fi mare şi a zis că vrea să fie bogată, sub privirea aprobatoare a mămicii, mi s-a părut cam trist.

2 comentarii la “Despre bani, după cadouri”

  1. aia cu ziarul cu ore suplimentare plătite mi-o plăcut cel mai mult. cred că nu există un singur ziar de genul ăsta în toată Românica. s-ar putea să mă înşel, dar m-ar prea mira.

  2. Din păcate, am aşezat noţiunea unui asemenea ziar în listă lângă cumpăratul de case pentru Muzeul Farmaciei tocmai pentru că nu mi se pare că o să-l văd curând…
    Nici eu nu ştiu să existe vreun asemenea loc.
    Dar întrebare pe aceeaşi temă: ştii tu să chiar existe vreun sindicat care să fi cerut asemenea drepturi? Că dacă nu se cer, cine să le dea…?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *