Descoperă legenda: istoria bisericii Sf. Mihail

După două săptămâni de turism pe la alții, am fost pentru o zi turist la mine în oraș: de Sfântă Mărie, am profitat de Zilele Culturale Maghiare și am vizitat mai în detaliu ca niciodată biserica Sf. Mihail, din Piața Unirii – până sus în corcoduș, la vârful turnului, deschis în mod excepțional pentru public. Dacă nu puteți ajunge, lăsați-mă să vă fiu ghid: vă invit aici pe blog la un tur al bisericii, dar nu cu informațiile de pe Wiki, ci așa cum mi-ar plăcea mie să poată face orice turist: cu poveștile și legendele legate de acest loc.

 

Clujul a primit dreptul de a-și alege parohul la 1316… așa că era minten nevoie de o biserică pe măsură! Pentru că românii sunt harnici, construcția a început chiar în anul acela, și pentru că sunt deosebit de harnici, s-a încheiat pe la 1487.

 

Statuia decapitată

Pe colțul de sud-vest al bisericii se află statuia decapitată. Știu două variante ale legendei: fie avem statuia unui copil al unuia din meșteri, accidentat în timpul construcției, fie statuia unui copil care ar fi fost decapitat de o ghiulea trasă de turci. Las istoricii să decidă dacă era vreun picior de turc la atac pe atunci, în Cluj.

Alegeți varianta preferată – în realitate, se pare că e statuia Sf. Rochus vindecătorul de ciumă.

Ghiulelele turcești

Ghiulele turcești, ziceți? Aveeem, cum nu. În două locuri pe partea sudică a bisericii, două sfere stau înfipte în zid. Până să le analizăm în laborator, eu zic să credem în poveștile frumoase!

 

 

 

 

 

Turnul

Turnul are și el o poveste tare faină. De fapt, în secolul XIV au fost proiectate două turnuri. Unul singur a mai fost însă construit în secolul 16, a ars în secolul 17, a fost reconstruit în secolul 18 și demolat 20 de ani mai târziu, că un incediu îl deteriorase prea tare. Cu noroc, ce mai!

Actualul turn, neogotic, a fost ridicat în 1860. Este al doilea cel mai înalt turn de biserică dintre Viena și Istambul, pe locul întâi fiind cel al Bisericii Negre din Brașov.

Ca dovadă că obiceiurile românești au rădăcini străvechi, turnul a fost făcut pe principiul „las’ că merge și așa”. Adică: uitați-vă cu atenție la intrarea actuală în biserică (unde era turnul vechi, de fapt). Vedeți ceva?

În primul rând, poarta nu e simetrică între contraforturi, ci e lipită de cel din nord. Apoi, faceți poza mare și studiați stema de sub Sf. Mihail: la jumătate e pur și simplu tăiată. N-a mai fost loc, ca să încapă arhanghelul peste a fost pur și simplu retezată.

 

Poză prin gaura din ceas

Zilele astea mai puteți încă vizita turnul, puteți vedea ceasul din interior și clopotele pe care cu toții le-am auzit. Am stat acolo când a bătut ora 6 și urechile mele sunt ok. Doar că din motive necunoscute, urlu la toată lumea 😀

 

Sus în corcoduș

M-am ambiționat însă și am urcat scările tot mai înguste și mai întunecate până chiar în vârf. Sus de tot, spațiul se reduce la un metru pătrat (doar suvenirurile lăsate de porumbei nu se reduc) și ai impresia că poți deșuruba crucea de pe biserică. Ești literalmente la doi metri sub ea.

Din interior, vă pot spune acum că așa se termină biserica (poza e făcută în sus):

Din exterior, mă pot lăuda că am fost până acolo:

Iar până la proba contrarie, voi susține că ăsta e cel mai vechi graffiti din Cluj:

Dacă vreți să urcați și voi acolo sus, e deschis până în 20 august și  e gratuit. Oficial, programul e 10-16, dar ieri spre exemplu s-a putut urca până la ora 20, din cauza numărului mare de doritori.

Un comentariu la “Descoperă legenda: istoria bisericii Sf. Mihail”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *