19th Ave New York, NY 95822, USA

Ce fel de super-erou e ăla care ia bătaie tot timpul?

Întrebarea din titlu i-a fost adresată lui Defendor, protagonistul filmului din deschiderea Comedy Cluj 2011 – un film despre care am auzit, după proiecție, cele mai variate reacții. Asta m-a convins definitiv că a fost o alegere inspirată: în fond, unul din scopurile în a merge la un festival de film e să ai acces la pelicule pe care nu le-ai fi găsit în mod normal, să vezi altceva decât ce mai downloadezi cumperi pentru acasă.

Defendor e un tip absolut normal care se crede însă super-erou. Are un super-camion cu figurina unui câine pe capotă (pe care îl cheamă Defendog, nu tot Defendor, cum scria în subtitrare). Și luptă împotriva crimei, așa cum o vede el, reușind între timp să supere niște băieți cu adevărat răi. Și atunci primește întrebarea asta din titlu: ce fel de super-erou ia bătaie tot timpul? Întrebarea vine de la o curvă (viitoare ziaristă de succes, ce ironic!), unul dintre oamenii ale căror vieți sunt atinse de super-eroul ăsta de buzunar care se ia foarte în serios.

Răspunsul e, pentru mine, unul din motivele pentru care filmul trebuia inventat, făcut, difuzat: concluzia asta, că e de datoria oamenilor normali, fără puteri neobişnuite, să schimbe lumea, devine evidentă destul de repede. Nu ştiu dacă mai era nevoie de explicitarea ei la sfârşit, de vocile din off ale unor ascultători de radio care să învârtă cuţitul în rană, în fine — poate în felul ăsta se prind mai mulţi.

Sigur că motivațiile lui Defendor sunt facile, se deslușesc previzibil prin flashbackuri înspre final, iar personajul rămâne fără ”aura de mister” a oricărui super-erou care se respectă.Pe de altă parte, să ne gândim că e ușor să faci un film cu un super-erou tipic – clișeele sunt gata pregătite. Misiunea creatorilor lui Defendor e mult mai grea, iar filmul produce destule surprize. Înfruntarea dintre Defendor şi inamicul Captain Industry mi s-a părut un moment excelent: sec, lovitură directă, fără timp de poveştile lungi ale supereroilor care îşi întâlnesc inamicul şi parlamentează, fără lungi şi spectaculoase efecte speciale. Defendor vs Captain Industry e o scenă din viaţa reală care produce aceeaşi plăcere cu a ronţăi sticlă pisată. Direct la ţintă.

BEST BITS: interpretarea lui Woody Harrelson, tortura cu suc de lămâie şi răspunsul la întrebarea „What does the wind do?” :))

Defendor mai rulează în cadrul Comedy Cluj:
Marţi, 18 octombrie, ora 22 – Victoria
Duminică, 23 octombrie, ora 18 – Republica

Related Posts

Comments (2)

[…] un super-erou care este de fapt un tip cu dreglări psihice. O descriere reușită găssiți aici. Ecranizarea în sine este o dramă, dar replicile seci și metodele de tortură duc totul la un […]

[…] prezinte poveşti serioase, la care poţi cel mult zâmbi amar. O temă, de altfel, anunţată prin deschiderea cu Defendor, şi dusă la maxim prin spectacolul “Iubeşte-mă, America!” de aseară, de la Cinema […]

Leave a comment