De ce mărim salariul minim

Sindicaliştii Cartel Alfa sunt de două zile în stradă şi cer creşterea salariului minim pe economie în faţa clădirii guvernului şi a prefecturilor. Odinioară aş fi fost de acord cu cererile lor într-o clipită; odată cu trecerea timpului mi-am dat însă seama că susţineam tot felul de măsuri sociale mai degrabă din copilăreasca idee că cineva trebuie să aibă grijă de tine, decât pentru că aveam vreun argument în direcţia respectivă.

Aşa că explicaţi-mi la ce e bun salariul minim pe economie. Dacă lucrezi de doi lei, de ce ţi-aş da cinci? Salariu minim nu îi protejează pe săraci; dimpotrivă, creează inflaţia care tot pe cei fără mulţi bani îi atinge cel mai mult. Înţeleg pe oricine spune că lucrează din greu şi vrea mai mulţi bani; dar îi vor fi de folos numai dacă ia bani mai mulţi pe performanţa lui, nu prin majorări colective.

Creşterile de preţuri nu justifică în niciun fel creşterea salariilor. Ar justifica investirea banilor în sistemul de educaţie, pentru a crea generaţii mai bine plătite; în justiţie, pentru a elimina sistemul care a permis încheierea de către stat a unor contracte adânc păgubitoare; în infrastructura care ne izolează într-un colţ medieval de Europă.

Se spune că pe măsură ce îmbătrâneşti devii mai „de stânga” şi vrei mai multă protecţie socială. Până acum, la mine traseul a fost spre „dreapta” – dar mai este vreme.

2 comentarii la “De ce mărim salariul minim”

 1. „Creşterile de preţuri nu justifică în niciun fel creşterea salariilor”
  dar nici invers! nu uita că avem cele mai scumpe alimente din Europa şi cele mai mici salarii – după bulgari – cu care să trăim de pe o lună pe alta.
  plafonarea salariului minim la un ridicol 500 lei e o porcărie. Una la mînă – banii ăştia îi iau poate 3% din angajaţi. doi la mînă – salariul minim legiferat este cel de la care pornesc multinaţionalele cînd vin să producă în RO. pun un coeficient, nişte sporuri, şi le iese salariul. dacă suma de bază e mică, şi cea finală, din buzunarul omului, va fi tot mică.
  andrei, mă tem că pierzi din vedere esenţialul, care e suma în sine.
  ai putea trăi din banii ăia?

  ei vezi?

 2. As putea supravietui din banii aia. Prost. Dar e beside the point.

  Existenta unui salariu minim e tocmai ca o scuza pentru multinationalele alea care vin si fac economii. Daca n-ar exista „baza” asta, cum ar stabili salarii? Pe baza pietei – DOAR asa ar trebui sa se intample, de fapt.

  Avem cele mai scumpe alimente? Nu, preturile din Romania sunt perfect ok, cam la acelasi nivel cu Austria, unde le stiu mai bine. Salariile sunt prea mici. Dar nu le putem mari artificial, cu ordin de la Guvern, iar salariul minim asta face. Eu unul l-as desfiinta. Nu e nimeni obligat sa-si plateasca oamenii cu minimul pe economie, asa ca salariile nimanui nu sunt „plafonate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *