De ce să dăm bani mai mulţi aceloraşi incompetenţi?

Dileme economice din partea unui jurnalist care a terminat liceul la Uman:

 

1. Cui dăm 5% în plus?

De ce să dau mai mulţi bani pe mâna aceloraşi incompetenţi care nu au fost în stare să prevină situaţia în care ne aflăm? Ca să fie clar, nu cred o clipă că dezastrul bugetar e cauzat de exclusiv criza mondială în sine, ci de modul în care guvernanţii au gestionat situaţia cauzată de criză: lipsa oricăror măsuri de stimulare a economiei reale, zero rezultate în scoaterea la suprafaţă a banilor negri (pardon, economia nefiscalizată!), lipsa oricăror prognoze realiste (comparaţi previziunile din surse gen Guvern / INS cu cele ale Comisiei Europene), în paralel cu declaraţii mega-optimiste despre cum nu vor creşte impozitele.

Şi acuma tot ăştia spun, practic, „daţi-ne bani mai mulţi că facem să fie bine„. De ce v-am crede că puteţi rezolva o situaţie pe care nu aţi ştiut-o preveni, ba chiar despre care aţi jurat că nu se va întâmpla?

(mai multe după READ MORE)

 

 

2. De ce creşterea TVA aduce mai mulţi bani la buget?

Aparent e simplu, taxe mai mari = încasări mai mare. În realitate, nu cred asta nicio clipă. Poate îmi explică şi mie un economist cum e posibil ca majorarea unei taxe, în paralel cu scăderea veniturilor populaţiei, să aducă creştere de PIB. Matematica mea de neiniţiat zice: dacă X are pensie / salariu de 1.000 de lei, poate cumpăra 10 franzele / lingouri de aur etc. Dacă cresc taxele iar veniturile lui scad sau stagnează, X nu va avea altă variantă decât să cumpere mai puţin. Că n-are de unde. Ba, fiindcă vremurile sunt grele, poate că X va reduce cheltuielile cu mai mult de 5%.

Pentru că nu e ca şi cum am putea acuma, toţi, cumva, să scoatem din saltea bani mai mulţi şi să-i dăm statului. Vom consuma mai puţin cu toţii. Unde e profitul?

 

3. Stabilitatea mediului de afaceri

Când îţi deschizi o firmă, în România, e imposibil să ai un plan de afaceri pe 5 sau 10 ani. Asta dacă eşti un om de afaceri aflat la început, pentru că mega-corporaţiile se descurcă. Dar când nu poţi să prevezi ce taxe vei plăti anul viitor (şi asta include valoarea cotei unice sau eliminarea ei, creşterea TVA sau introducerea de impozite noi), orice buget ţi-ai face în firma ta e o pierdere de vreme.

Din motivul ăsta, Codul Fiscal zice că poate fi modificat „prin lege”, iar modificările intră în vigoare peste minim 6 luni. Nu 6 zile, cum ar vrea guvernul. Hai să vedem dacă pică şi asta prin ceva instanţă, ca să pricepem odată şi pentru totdeauna gradul de inteligenţă al celor care ne conduc.

 

Bibliografie recomandată:

ING: România are nevoie de „ancore externe”, pentru că nu avem capacitatea de a ne guverna

BNR: TVA nu rezolvă problema. Nu va trece mult şi vorbim din nou de pensii

Ambasadorul SUA: Creşterea taxelor nu este potrivită în perioada de criză

Un comentariu la “De ce să dăm bani mai mulţi aceloraşi incompetenţi?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *