Dacă Ciorcilă de la BT i-ar săruta talpa…

Făclia de Cluj scrie pe prima pagină:

Omul de afaceri clujean Horia Ciorcilă, judecat pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost deferit instanţei pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani.

Monitorul de Cluj zice că:

Cutremur la Bursa! Oficiali BT acuzati de manipularea pietei. Horea Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Bancii Transilvania, alaturi de alti trei bancheri, sint implicati intr-un dosar de manipulare si spalare de bani, potrivit procurorilor DIICOT.

Şi acum studiaţi Ziua de Cluj, dacă găsiţi textul prin ziar (pe site e la linkuri, în ziar în josul unei pagini de stânga):

2010, a treia încercare pentru principala instituţie financiară a Ardealului. A treia încercare pentru principala bancă cu capital autohton, Banca Transilvania (foto), cea mai importantă instituţie financiară din Ardeal şi adevărat motor al economiei Clujului, care a avut efecte asupra instituţiei, a apărut ieri dimineaţă. După ce a rezistat în 2003 şi 2008 la două încercări care i-au pus soliditatea la încercare, Banca Transilvania (BT) a fost supusă ieri unui nou test de rezistenţă. DIICOT a remis presei un comunicat în care se informa despre trimiterea în judecată a preşedintelui Consiliului de Administraţie (CA) al BT, Horia Ciorcilă, alături de alţi trei bancheri, sub acuzaţia de manipulare a pieţei de capital.

Cuvintele scrise înclinat mai sus (încercare/încercări) merită scoase în evidenţă pentru că, în ziarul tipărit, ele nu există. ZIUA de Cluj tipărită scrie despre ATACURI la adresa BT: „al treilea atac” şi respectiv „a rezistat […] la două atacuri„.

Vă imaginaţi cu câtă grijă a fost scris şi rafinat acest text? Cum, după ora de tipar, cineva a stat să mai rotunjească din colţurile unor termeni? Câţi şefi au stat să îi şlefuiască valenţele şi să-i mângâie conotaţiile, pentru a nu zgâria ochiul fin al prietenilor strategici?

Spuneţi-mi, dacă BT i-ar prinde într-o zi
şi i-ar săruta talpa piciorului,
nu-i aşa că ar schiopăta puţin, după aceea,
de teamă să nu-i strivească sărutul acţiunile?

Dar divaghez. Dacă mai există vreun profesor la jurnalism în Cluj, cazul ăsta merită să ajungă în manuale, fie şi dintr-un singur motiv: textul din ZIUA este perfect adevărat, dar nu păcăleşte pe nimeni.

Un comentariu la “Dacă Ciorcilă de la BT i-ar săruta talpa…”

  1. Multe sunt de studiat la relatarea acestui subiect.

    … cum Faclia n-a dat mai mult decat comunicatul DIICOT, la cat de prost a fost inteles comunicatul in graba de majoritatea jurnalistilor.

    Si, desigur, Ziua de Cluj. Prima stire pe web a fost revenirea la tranzactionare a actiunilor, la cateva ore dupa ce subiectul era peste tot, si la TV: http://ziuadecj.ro/action/article?ID=47277

    Ftr.ro a tratat cel mai okai subiectul, parerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *