Cum scoți un extras CF în Cluj

Dacă nu scrie pe tine notar, avocat sau expert cadastral, caz în care îți trimiți secretara, să obții un extras de carte funciară e o experiență… dureroasă. În sensul că uneori e preferabil să-ți extragi o măsea de minte, să-l ții în brațe pe Yogi Bear în timp ce stai pe cărbuni încinși sau să mesteci vată minerală cu pioneze și aromă de spirt Mona.

Procedura e simplă ca un paragraf: completezi o cerere și plătești 20 de lei la Biroul Carte Funciară din Piața Gării 4-6. În 2 zile lucrătoare ai extrasul CF dorit. Realitatea arată însă că zeii au simțul umorului și au inventat România ca să nu ne plictisim.

Poate vei dori să afli de pe site unde are sediul instituția și ce program cu publicul este, ca să știi unde mergi și să nu mergi degeaba. Corect. Site-ul este ocpicluj.ro. De acolo afli în primul rând deviza instituției: „Privește în perspectivă”, despre care aflăm că li se potrivește „ca o mănușă”. Mai greu de aflat sunt adresa și programul. Pentru că dacă o să cauți adresa OCPI – Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, dă prin Gheorgheni. Ca un cetățean responsabil și informat însă, trebuie să știi că de fapt ai nevoie de BCPI – Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. N-ai de unde știi asta și nici ei nu se chinuie să explice.

Bun, care o fi programul de eliberat cărți funciare? Pe pagină e trecut… programul de audiențe al diverselor doamne șefe. Ca să vezi programul de funcționare, ai un link mic, îngropat în josul paginii, către un PDF.

Logic pentru o instituție românească de stat, PDF-ul este rotit cu 90 de grade la stânga. Așa l-o fi scanat vreo secretară și bănuiesc că n-au personaj angajat pe postul de rotitor de PDF-uri. S-o fi scos la restructurare, din cauza crizei. Ca să nu vă chinuiți (și) voi, programul Biroului de Cadastru este: cererile se depun de luni până vineri între orele 8:30 și 13:30, iar joi și între 16:00-18:30. Documentele – de exemplu, un extras CF informativ – se eliberează de luni până miercuri și vineri de la între 14 și 16 fix. Joia e între 14 și 18:30.

Iar odată ajunși la instituție în timpul programului, e simplu: completați o cerere cu care mergeți la ghișeul 2, unde stați la coadă. Veți primi o dispoziție de plată cu care mergeți la casierie, unde stați la coadă. Plătiți și mergeți înapoi la ghișeul 2, unde stați la coadă deși ați mai stat odată tot acolo. Mai pierdeți un pic din viață pentru că această instituție nu e capabilă să înregistreze o plată din calculatorul A în calculatorul B, lângă lista de cereri. Sau pentru că „lasă-i naibii de contribuabili fraieri”. Sau așa ceva.

Deloc întâmplător, când Asterix și Obelix trebuie să îndeplinească 12 sarcini mai grele ca a lui Hercule, una din ele este să învingă birocrația…

 

2 comentarii la “Cum scoți un extras CF în Cluj”

  1. Dar macar dupa 2 zile ti l-au dat? va mie mi s-a intamplat prin 2006-2007 sa merg dupa cele 2 zile si sa mi spuna senin ca nu l au gasit. Am ajuns in audienta la sefa care a rezolvat problema spunandu-mi „Nu se poate. Mergeti la ele si spuneti-le ca am zis eu sa vi-l dea”.
    In fata indolentei generalizate, prin 2008 cred, un cetatean ajuns la capatul puterilor s-a aplecat peste tejghea, i-a trosnit o palma nesimtitei de la computer si a rasturnat computerul. Eu l-am inteles perfect si m-am bucurat ca macar una dintre functionarele acelea a primit ce merita. Reactia institutiei, firesc, n-a fost sa schimbe vreo procedura sau vreun comportament, ci sa puma sticla blindata la ghisee ca sa isi poata proteja functionarii cei antipatici, care isi urasc sincer si nedisimulat clientii. Reactie la fel de orientata spre client ca toata institutia, procedurile si angajatii ei.

  2. Am fost azi 27.10.2015 pe la ora 9,30 la cartea funciara dar nu va recomand sa treceti pe acolo e horror ,am stat 1 ora pt. a depune o cerere de extras de informare,acolo se preaiau cereri la 3 ghesee indiferent daca esti persoana fizica sau persoana juridica,la fiecare ghiseu era coada de ne calcam pe picioare, se creaza circ oameni nemultumiti ca stau mult la cozi ba la ghiseu apoi la caserie hai inapoi la ghiseu, sa nu cumva sa spui ceva la aceste doamne ca incep sa se enerveze si asa a inceput circul, daca vrei sa reclami sau sa vorbesti cu conducatorul acestei institutii te trimit in audienta abia a doua zi cu programare,deci te mai ceri de serviciu si a doua zi ca sa ce?Oare acea d-na sefa stie ce se intimpla pe la ghisee?Suntem tratati ca niste gunoaie
    CONCLUZIA :PROASTA ORGANIZARE+ PERSONAL FOARTE SLAB PREGATIT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *