Cum scăpăm de răspundere

Stârnit de întrebările referitoare la răspunderea juridică a ziariştilor şi a ziarelor, în cazul în care publică prostii, am dat o raită prin paginile publicaţiilor tipărite, ca să văd cine ce spune despre subiectul "nu ne daţi ziarul în judecată, autorul e de vină, noi nu ştim nimic". Discuţia a pornit în postul ăsta, dar am primit după întrebări legate de "disclaimer"-ele de care vorbesc.


Prin urmare, iată-le: campioană e detaşat ZIUA, în timp ce alte trei publicaţii insistă şi ele că doar autorul răspunde pentru un articol şi citează (greşit) Codul Penal. Asta e ce am apucat să găsesc azi, voi completa şi cu restul ziarelor. Dacă aveţi şi voi exemple la îndemână, daţi un email sau comentariu cu ele!

 

ZIUA, ediţia naţională:  NU NE MAI TÂRÂŢI PRIN TRIBUNALE! – Editura noastră, directorul general al acesteia şi redactorul şef al ziarului ZIUA nu răspund nici civil, nici penal pentru articolele apărute în ediţiile locale ale ziarului (care funcţionează în regim de franciză) şi nici pentru cele publicate în ediţia naţională, dacă sunt semnate de ediţiile locale. Pentru toate celelalte procese precizăm că singurii răspunzători de conţinutul articolelor sunt semnatarii acestora.

 

Adevărul de Cluj, Monitorul de Cluj, Evenimentul Zilei: Potrivit articolului 206 C.P., responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolului aparţine autorului.

 

Cluj Expres, România Liberă, Ziarul Financiar, Business Standard – nu au / nu am găsit.

 

Jurnalul Naţional are doar o precizare: Opiniile exprimate în articolele publicate aparţin în exclusivitate autorilor. Deci fără referiri la răspunderea juridică.


Dacă aveţi completări, le aştept, mai ales de prin publicaţii locale.

4 comentarii la “Cum scăpăm de răspundere”

  1. Am citit articolul de 3 ori ca mi s-a parut ca imi scapa ceva. Nu iti dai un mail, te rog, cu niste completari vizavi de politica Clujeanul ca sa poti completa postul? 8)

  2. Clujeanul raspunde in solidar cu autorii pentru articolele pentru care a luat decizia de a le publica; asta doar daca nu se dovedeste ca in mod intentionat (cu rea-credinta) autorul unui articol l-a indus in eroare pe redactorul-sef (adjunct, editor) oferindu-i informatii false ca fiind reale pentru a-l determina sa-l publice; de-asta exista un redactor-sef care raspunde de ceea ce se publica intr-un ziar
    chiar si in cazul opiniilor (editoriale, comentarii) redactorilor angajati la ziar, publicate ca atare si marcate fie in mod explicit, fie printr-un layout special (si nu intr-un material de informare), de asemenea se raspunde in solidar cu autorul (ca nu e tara fara caini, sa publice fiecare ce vrea, cineva are, prin fisa postului, o raspundere pentru ceea ce se publica, si tot prin fisa postului reprezinta acea publicatie)
    d.p.d.v. legal mentiunile cu „ziarul nu raspunde” n-ar avea nicio valoare, atata timp cat autorii n-au semnat sau nu si-au asumat in mod explicit raspunderea pentru articolele publicate; textul respectiv are insa semnificatia unui acord tacit din partea autorilor… dar e o dovada de lasitate si de lipsa de raspundere din partea conducerii editoriale a respectivelor publicatii
    referirea din Jurnalul National se refera la colaboratorii externi (care scriu editoriale, comentarii) cu care exista un acord de alta natura (de genul, „eu iti ofer o rubrica, nu ma intereseaza ce scrii acolo, dar raspunzi in cazul asta pentru ce scrii acolo”), precum si (mai ales) la opiniile exprimate in cadrul articolelor de diferite persoane (adica daca decid sa public declaratia lui x despre y, ori o opinie, avizata sau nu a lui z despre mai stiu eu ce stare de fapt, nu inseamna ca asta e si opinia publicatiei); in mod normal lucrul acesta e subinteles, dar daca ei au vrut sa-l mentioneze in mod expres nu face niciun rau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *