Cum să NU strângi bani pentru un ONG

motorboating

Într-o organizație non-profit care lucrează pe bune, fiecare bănuț contează. După 14 ani într-un ONG, știu cât de greu se strâng fonduri; cât de dificil e să le explici unor oameni cu bani că alții, care nu au bani, nu-s vinovați pentru sărăcia lor. Prin urmare, să refuzi o sponsorizare e cel mai greu lucru pe care îl poți face, fiindcă automat te vei gândi la oamenii pe care banii respectivi i-ar fi ajutat.

Dar sunt situații în care e poate mai bine să refuzi donații și sponsorizări.

 

1. THE FAPPENING

Zeci de fotografii cu femei celebre și [mai mult sau mai puțin] goale au apărut pe Internet zilele trecute. Pozele erau în general selfie-uri furate din conturile personale de stocare online ale vedetelor. Pe scurt: ți-am spart parola, ți-am furat pozele.

Pentru că povestea trebuia să aibă un nume, i s-a zis The Fappening (‘fap’ – masturbare). Userii dintr-o comunitate Reddit au venit cu o idee: cum masturbarea previne cancerul de prostată, ce-ar fi ca acum că avem „material documentar” să strângem bani pentru o fundație care luptă împotriva acestei boli?

Ideea e foarte bună, dar nu atunci când se bazează pe conținut furat, care încalcă dreptul la viață intimă al unor persoane, oricât de publice ar fi persoanele alea. The Prostate Cancer Foundation a refuzat cei 5.000 de dolari strânși.

 

2. MOTORBOATING

Pentru neinițiate (bărbați care să nu știe asta nu cred că sunt), „motorboating” înseamnă să-și scufunde el capul în decolteul tău, atunci când decolteul lipsește odată cu haina, și să dea din cap în semn de „nu”, gândindu-se la „da, da, da”… ok, v-ați prins.

O fundație care se ocupă cu prevenția cancerului de sân a refuzat o donație de 7.000 de dolari din partea unor băieți care au strâns banii spunând unor femei că vor dona $20 pentru fiecare persoană care îi lasă să-și bage nasul între sânii ei. Chiar dacă de data asta „contribuția” era voluntară, ONG-ul a spus pas (sursa).

 

Mie mi se par două decizii corecte. Dar sunt curios ce spun și alții – având în vedere că banii aceia ar fi putut ajuta oameni și „fapta” era deja comisă, ar fi ok să îi acceptăm și folosim?

 

 

 

 

Un comentariu la “Cum să NU strângi bani pentru un ONG”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *