Cum poate Clujul să ajungă Silicon Valley. 7 premise pentru dezvoltare

Silicon Valley - thumbMă distrez de fiecare dată când aud cum e Clujul un Silicon Valley al României ba chiar, vezi Doamne, al Europei. E adevărat, avem 5.000 de angajați în IT la Cluj, avem un sector care a crescut cu 48% în ultimii doi ani, o cifră de afaceri de 116 milioane de euro anual.

Silicon Valley înseamnă însă mii de firme mici, prezența numelor de top, fonduri de investiții și mult mai mulți angajați. Am găsit de curând un articol care asta ne spunea: „Vrei să recreezi Silicon Valley în Europa? Uite de ce ai nevoie”; așa că am luat elementele numite esențiale acolo și am încercat să văd în ce măsură se aplică și Clujului.

Dar înainte, imaginați-vă un scenariu. Știți Mănășturul, loc tradițional de reședință al muncitorilor de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG)? Imaginați-vă că în loc de mii de muncitori care se înghesuie în tramvai dimineața la 7 jumate să ajungă la uzină, mii de programatori pleacă pe la 9 de acasă cu mașinile lor electrice. Băieții buni merg mai mulți într-o mașină 😀

Râdeți? Normal, în fond și la urma urmei toate astea rămân povești, câtă vreme nu avem o strategie a lucrurilor simple, dar eficiente, la care să contribuie cât mai multe instituții.

 

1. Resurse umane

Cu 11 universități și peste 100.000 de studenți, cred că Clujul pornește cu dreptul. Mai e însă de lucru la ce și cum se predă; n-ar strica un pic de accent pe logică și matematică (algoritmi, logaritmi), pentru că o problemă se poate rezolva în multe feluri, dar un programator bun va scrie cel mai simplu program care să rezolve problema cât mai rapid, cu resurse minime.

 

2. Cultura antreprenoriatului

Nu știam că, în Taiwan, visul unui absolvent e să se angajeze la HTC ca să plece de acasă. Între timp, absolvenții de Harvard își deschid propriile afaceri. Clujul nu sprijină în niciun fel tinerii antreprenori – pe lângă hățișul birocratic cu care au de-a face ca oricine altcineva din România, dacă vrem aici un Silicon Valley, municipalitatea ar trebui să se implice serios în a crea incubatoare de afaceri și spații pentru start-up-uri.

 

3. Sprijin guvernamental

Programatorii, în anumite condiții, nu datorează impozit pe venit. Ce ar mai putea face statul? Să ajute, inclusiv financiar, start-up-urile, să înlesnească apariția de companii noi în domeniu și, ulterior, să nu se bage. Vă las să decideți voi cât de mult își respectă statul obligațiile la acest capitol. Ca să nu intrăm în politică.

 

4. Fonduri de investiții

Poți începe o afacere cu 3-4 angajați sau colegi, dar ca să crești la scară mare vei avea nevoie de investiții. Uniunea Europeană a început să ofere fonduri tocmai pentru că a identificat lipsa de „angel investors”, mult mai rari la noi față de SUA, spre exemplu.

Ar putea garanta statul niște împrumuturi pentru start-up-uri în IT?

 

5. Cerere

Găsirea primului client e unul din cele mai grele lucruri pe care le poate face un antreprenor. În acest moment, industria IT din Cluj lucrează în general pentru clienți din Germania, Marea Britanie, SUA, Olanda și Finalnda. Administrația locală poate sprijini contactul cu companii din afară, prin (co-)finanțarea participării firmelor aflate la început de drum la târguri sau conferințe.

 

6. Sistem de suport și infrastructură

… adică avocați și contabili care să se ocupe de hârtii, dar și spații pentru co-working, organizarea de evenimente care să reunească lideri din industrie, seminarii și workshop-uri de specialitate. Iar aici multe instituții publice, mari latifundiare, ar putea contribui cel puțin oferind spații gratuite, cazare pentru invitați la asemenea evenimente etc.

 

7. Gândire globală

Ăsta e locul în care statul intervine cel mai puțin înspre deloc. Dar, așa cum antreprenorii din IT știu foarte bine că vor lucra pentru export, e important ca de la Cluj să poți zbura spre toate acele orașe în care sunt clienții tăi.

 

Dacă ne izolăm, vom fi Silicon Valley doar dacă se răstoarnă un camion care duce implanturi la clinică.

 

Un comentariu la “Cum poate Clujul să ajungă Silicon Valley. 7 premise pentru dezvoltare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *