Cu violu’ la mediere

Gică a urmat un curs pe bani europeni și s-a făcut mediator. E foarte mândru de rolul lui, pentru că i s-a zis clar: el va schimba în bine justiția din România. Să nu se mai ajungă cu toate cele în instanță, că poate oamenii (adică părțile, că așa le-a zis la curs) se împacă, dacă negociază bine. Părțile pleacă mulțumite (sau mulțumiți, dacă-s oameni? Gică nu le are decât cu acordurile din mediere, nu cu alea din gramatică), judecătorii mai scapă de dosare, toată lumea-i ok!

Azi la mediere la Gică vin Virgil și Crina. Virgil e un băiat bloduț, destul de subțirel, cu ochi mari și deschiși la culoare. Uitându-te la el, nici n-a zice că a legat-o pe Crina de pat și a violat-o, se gândește Gică. Vorbește rar și încet, se uită în ochii omului și pare că regretă sincer. Crina, studentă la limbi moderne aplicate, are ochii roșii, dar se ține tare: nu vrea o înțelegere la mediere. Vrea instanță, proces și vrea ca Virgil să plătească.

Dacă Gică ar ști că, în general, sociopații sunt foarte buni manipulatori, probabil ar avea vreo urmă de îndoială despre regretele lui Virgil. Dar băiatul deschide ochii mari și explică: glumiseră un pic despre cum sună „limbi moderne aplicate” și, deh, dintr-una într-alta. El n-a crezut că ea nu vrea. Acum, el vrea doar să se înțeleagă.

Crina se foiește mereu pe scaun; cu unghiile de la mâna dreaptă își nenorocește o unghie de la stânga. Dar rezistă. Vrea în instanță.

Iar mediatorul Gică, sigur pe talentul lui și hotărât să găsească o cale de mijloc, apelează la Crina, poate face și ea un pas spre „mijloc”, așa cum a făcut Virgil. Și o întreabă, cu toată înțelegerea din lume:

– Dar hai… un pic, așa, tot ți-a plăcut, nu?

Această poveste de groază este absolut posibilă dacă infracțiunea numită viol rămâne pe lista celor pentru care se poate recurge la mediere. Pentru un text cu argumente din psihologie, care arată de ce violatorii sunt manipulatori și s-ar afla într-o situație net superioară victimei lor în mediere, citiți pe Think Outside the Box. „Medierea, o plăcere în plus pentru violatori”.

Un comentariu la “Cu violu’ la mediere”

  1. Eu am înţeles că e nevoie să ajungi la mediator, dar poţi spune simplu că nu ai nevoie de serviciile lui şi vrei să mergi mai departe cu procesul. În acest caz nici nu e nevoie să dai ochi cu partea adversă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *