Nişte copii îndrăgostiţi de jurnalism

Am avut ocazia să petrec o zi întreagă într-unul din rolurile mele preferate: de trainer. World Vision, una dintre cele mai mari organizaţii non-profit din lume, mi-a făcut o surpriză plăcută şi m-a invitat să le vorbesc unor copii de şcoală generală despre jurnalism, în cadrul unei tabere organizate la Băişoara, în care ei învăţau să scrie în revistele şcolare.

Unor tineri de clasele V-VIII le vorbeşti cel mai bine prin jocuri, aşa că am gândit nişte activităţi prin care să vadă practic cum comunică oamenii de fapt şi ce este acel „spaţiu comun” în care reuşim să ne înţelegem; cum se răspândesc zvonurile (şi, deci, ce înseamnă surse); cum „să gândeşti în afara cutiei”, trecând peste regulile de la şcoală; cum să scrii o ştire (am construit „puzzle-uri de informaţie”, selectând ce e relevant şi ce nu) sau să iei un interviu (chiar unui director mai nesuferit!). Am încheiat ziua povestind experienţe de la revista liceului meu şi dorindu-mi să mai am o zi la dispoziţie alături de ei.

Să vezi copii pentru care jurnalismul este interesant şi antrenat e o experienţă tonică pentru cineva care se confruntă cu realitatea uneori mai tristă a acestei meserii. Sper ca unele din lucrurile discutate atunci să le folosească oriunde vor lucra în viitor.

Mulţumesc World Vision pentru ocazia de a-i cunoaşte pe cei 42 de copii care au fost prezenţi şi invitaţia de a le vorbi nu doar despre jurnalism, ci şi despre prima mea iubire: revista şcolii.

Cam aşa ne-am hlizit toată ziua:

P.S. A durat două săptămâni să pot scrie despre asta, pentru că a trebuit să avem siguranţa că poza poate fi folosită, cu acceptul tuturor personajelor şi părinţilor. Asta pentru că există organizaţii serioase la acest capitol!

Un comentariu la “Nişte copii îndrăgostiţi de jurnalism”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *