19th Ave New York, NY 95822, USA

Comedia nu apune niciodată

Duminică a fost ultima zi de Comedy Cluj – un festival unic în zona noastră, şi când zic asta, mă refer la Europa, nu la microregiunea Apahida – Aghireş Fabrici. E un eveniment la care am participat de la prima ediţie şi pe care l-am văzut de la an la an cum creşte de mare şi frumos haios.

Comedy Cluj e în primul rând un prilej de film foarte bune, pe care nu le-am fi descoperit altfel. Nu ştiam că există pelicule precum „The Infidel” sau „4 lions” – care reuşesc ceea ce doar filmele foarte bune pot, să distreze și, în același timp, să dea de gândit, m-am bucurat să văd „Visul lui Adalbert”, care e mai actual decât ați crede, am avut surprize plăcute din partea unor filme la care m-am dus cu emoţii (gen „Dream Big in Little Tokyo”). Tema comedy-drama a acestui a fost un risc, dar Comedy a confirmat din nou că, deși e un festival de râs, nu e un festival ușor.

Ce rămâne atunci când un festival se încheie?

Estimările arată că peste 20.000 de spectatori au trecut pragul unui cinema în timpul festivalului. Numai organizatorii ştiu cât e de greu aşa ceva, dar sper ca tot mai multă lume să înţeleagă cât e de necesar: într-o perioadă în care suntem înconjuraţi – în lume, în presă – de imagini cu aromă de marfă alterată, un asemenea eveniment vine ca o gură de aer proaspăt. Da, știu cum sună, dar cam așa e: săptămâna asta a fost pentru mine un buton de refresh. De reset vizual, de idei noi.

În ton cu tema de anul acesta, de la Comedy Cluj nu am rămas cu vreo glumă, ci cu ceva serios – nici mai mult nici mai puţin decât definiţia iubirii 🙂 Aşa cum a spus-o Draga Olteanu Matei, o doamnă care nu are nevoie de prezentări artistice, dar care odată urcată pe scena festivalului a arătat din nou ce înseamnă să fii cu adevărat artist, să stăpânești situația, să ai un discurs spiritual și elegant.

Draga Olteanu Matei a vorbit despre soțul ei, într-un fel care mi se pare un exemplu de vorbă caldă şi bună: „Soţul meu este omul care m-a făcut să uit cum e să plâng”.

Related Posts

Leave a comment