Turnul parasutistilor

Cetățuia, ruina din norii Clujului

Cetățuia Clujului e un deal care stă să cadă și un munte de istorie pe cale de a fi îngropat. Odată ca niciodată, a fost acolo o fortificație vauban (cetate cu colțuri în formă de stea), un punct de apărare în fața atacurilor turcești.

Astăzi, e unica fortificație vauban din Transilvania dotată cu hotel în stil socialist, șosele betonate de acces la numitul hotel și cu beneficiul suplimentar de a fi pe un deal care, în lipsa consolidărilor serioase, o va lua la vale cu prima ploaie mai temeinică.

Am redescoperit Cetățuia în weekend, când a devenit Scena Cetății – un eveniment pus la cale de Ordinul Arhitecților din România, care promovează reabilitarea spațiilor rămase și transformarea întregii zone într-un parc cultural. Încurcăturile pe drumul ăsta sunt nenumărate; nu mi-i clar al cui e terenul, ce investiții ar trebui făcute sau cine își poate asuma un asemenea proiect.

Un lucru e sigur însă: anii de neglijare au transformat monumente istorice în ceea ce vedeți mai jos, în poze. În istoria ei militară, Cetățuia nu a fost niciodată atacată. Dușmanii ei s-au dovedit a fi mai moderni și răbdători.

3 comentarii la “Cetățuia, ruina din norii Clujului”

  1. Frumos articolul ! Urmaresc actiunile OAR si mi-ar placea sa se finalizeze cumva numai sa nu mai fie dezastrul care domneste momentan in zona. O mica corectura … cetate de tip Vauban este si cea din Alba-Iulia. In rest „ciocoflenderii” asteapta mai multe articole „coltorale”. Cu stima si cu respect am grait in dialect :)) … regionalism (sic!).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *