Bună dimineaţa, America!

În câteva ore – poate, la ora la care citeşti aceste rânduri – Statele Unite ale Americii vor avea un nou preşedinte ales. Poate va fi primul negru la Casa Albă. Poate va fi cel mai bătrân om ales vreodată pentru un prim mandat.

Dar adevărata ştire, indiferent de rezultate, a fost clară încă din primele ore de vot. Au transmis-o de la CNN până la EuroNews. E un record de prezenţă acum în Statele Unite. În ţara fast-food şi a servirii instant sunt cozi îndelungate pentru dreptul la vot. În ţara confortului, alegătorii stau în ploaie şi sunt rugaţi să se uşte înainte de a vota, pentru că derutează scannerele de retină. Într-o zi de serviciu, în plină criză, oamenii lipsesc cu orele de la serviciu pentru a alege.

O naţiune blazată se trezeşte. A fost nevoie de un război irakian care tinde spre infinit, dar mai ales de o criză care-a dat de-a dura toate economiile vestice (şi economiile oamenilor), pentru ca în America alegătorul cel mediu şi neinteresat să ridice privirea din castronul cu cereale şi sixpack-ul de bere.

Victoria cea mai mare a Statelor Unite e că cetăţenii celei mai mari democraţii din lume au redescoperit votul.

[update]

  • Vintilă, la Guerilla, citeşte o scrisoare de la un ascultător din SUA: „a fost nevoie de cea mai urâtă criză ca să ne pese să votăm”.
  • Ce faci după ce ai fost preşedinte? Ofertă de joburi pentru George W. Bush!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *