Bucăți din Muzeul Farmaciei cad în stradă

Casa Hintz, monumentul istoric care găzduiește Muzeul Farmaciei, se prăbușește sub ochii noștri. Bucăți mari de tencuială au căzut de sub streașină în stradă. Pe trotuarul dinspre strada Regele Ferdinand a fost delimitată o zonă de protecție, ca să  nu fie răniți trecătorii. Despre rănile istoriei vorbim mai puțin, va fi știre doar când va fi rănit cineva. Doar nu e primul monument care se prăbușește în stradă la Cluj, nu?

Responsabilitatea pentru întreținerea unei clădiri este a proprietarului. „În 2008, familia Hintz a câștigat în instanță tot imobilul. Muzeul nu e proprietar de fapt și spațiul nu e al nostru”, spune Carmen Ciongradi, directoarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), de care ține colecția. Pe de altă parte, MNIT a contestat în instanță decizia, iar ultima înfățișare e programată pentru aprilie 2012.

Până când se va stabili proprietarul, clădirea cade. Și chiar când soarta Casei Hintz va fi decisă, vom afla atunci doar „cine e de vină”, nu înseamnă automat că vor fi și fonduri pentru reabilitare.

Pentru cine nu a fost pe acolo, de cealaltă parte a acelor pereți care stau să cadă se află, printre altele, o pictură murală veche de vreo 3-400 de ani, străbătută și ea de o fisură. Îi mulțumesc lui Daniel Rus pentru imaginile de mai jos.

2 comentarii la “Bucăți din Muzeul Farmaciei cad în stradă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *