Barack Hussein Obama vs Dmitri Anatolovici Medvedev

7 mai 2008. Dmitri Anatolevici Medvedev devine preşedintele Rusiei (video, 52 min). Ceremonia de învestire e cronometrată la secundă: noul preşedinte iese din maşină şi bate simbolic la porţile Kremlinului exact când orologiul sună ora 12. Onoruri din parte armatei, solemnitate, câteva sute de invitaţi aleşi pe sprânceană.

20 ianuarie 2009. Barack Hussein Obama devine preşedintele Statelor Unite. Ceremonia din Washington întârzie uşor faţă de program, aşa că mandatul lui Obama începe în timp ce cântă Aretha Franklin (conform Constituţiei, mandatul noului preşedinte începe la prânz, indiferent dacă a depus sau nu jurământul). La prima replică din jurământ, Obama se bâlbâie şi reia, la a doua rosteşte altfel cuvintele decât judecătorul (impresia pe moment – de emoţie, judecătorul e cel care a rostit un pic altfel fraza). Ceremonia cuprinde rugăciuni creştine, muzică soul şi clasică, devoţiune, discursuri, în faţa a doua milioane de oameni şi a câtorva miliarde prin TV şi internet.

Rusia, o maşinărie rece, unsă perfect la cel mai înalt nivel; America, o ţară imperfectă, umană, care pare a-şi fi regăsit astăzi vocea şi drumul.

P.S. Să răsuflăm uşuraţi: nu l-au împuşcat.

[update] O primă versiune a acestui text spunea că Obama ar fi fost inaugurat în 2008. După logica de mai sus, sunt american. De asemenea, cică „sic facit manipulatoriae artis!”, mi-au transmis surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, ca să nu le vâneze profa de latina cu făcăleţul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *