Bă, ce-i cu mirosul ăsta de peşte?

Probabil nu vă vine să credeţi, dacă v-aţi uitat astăzi la televizor, dar începând de mâine NU va fi dezincriminat consumul de droguri uşoare şi nici prostituţia nu va deveni brusc legală. Furtuna a pornit de la un raport de comisie prezidenţială, care a identificat mai multe probleme sociale, printre care şi astea. Nu e nici proiect de lege, nici ordonanţă de urgenţă.

Reacţiile au fost însă atât de puternice (pe principiul „ura, avem de ce face scandal”), de parcă tocmai şi-a asumat Guvernul răspunderea pe cele două propuneri. Dimineaţă, în matinalul de la Alpha TV, doi redactor-şefi clujeni, Ilie Călian (Făclia) şi Paul Niculescu (Monitorul de Cluj) au avut o discuţie cel puţin aprinsă pe tema asta. Dacă ei au punctat lucruri care merită spuse (consumatorul de droguri poate fi tratat, nu pedepsit; seringile gratis n-au nicio legătură cu drogurile „uşoare”; ipocrizia de a declara legal consumul unor substanţe care nu se pot vinde legal).

Din păcate, multe din poveştile (pentru că „dezbateri” nu le pot zice) din timpul zilei nu s-au prea apropiat de esenţa problemei. De altfel, e chiar greu să iei o decizie atunci când nu ştii care e de fapt consumul real de droguri uşoare, care sunt alea, cât de multe fete practică o meserie veche şi, în România, murdară, câtă vreme 80% din români nu vor să locuiască alături de o persoană infectată cu HIV/SIDA.

Dar cred că raportul şi-a atins magistral scopul real şi a confiscat în totalitate agenda zilei. N-aş vrea să mai deraieze vreun tren ca să avem plăcerea de a vedea şi altceva la ştiri.

Un comentariu la “Bă, ce-i cu mirosul ăsta de peşte?”

  1. Chestiunile acestea se rezolva, daca cineva doreste rezolvarea lor, prin educatie. Legile sunt doar un pingpong intre dealeri si cei care aplica paragraful (sau iau spagile) – in lege VICTIMA nu conteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *