19th Ave New York, NY 95822, USA

Aplicații de mobil ca să bârfiți și să fiți mai fericiți

lantulCitesc ieri: bârfa declanșează eliberarea în corp a unor substanțe chimice care ne fac mai fericiți și ne ajută să trăim mai mult. Asta explică de ce, de la locuitorii de peșteri până la utilizatorii de smartphone, ocupația asta nu s-a pierdut niciodată. Iar pentru generația care „crește legănată de pixeli” (cum frumos scrie Mircea Drăgoi în Dilema Veche), bârfa a devenit o altă funcție de smartphone. Cum zice Apple: there’s an app for that.

Probabil că, dacă ați trecut de 20 de ani, nu aveți instalat așa ceva în telefon – ceea ce nu înseamnă că nu bârfiți, ci doar că o faceți altfel; însă liceenii din România au descoperit mult că pot căuta celebritatea difuzând bârfe prin aplicații de mobil, din spatele unui pseudonim, așa cum au văzut în „Gossip Girl”. Atenție: nu vorbim de bârfele despre Demi Moore (decât dacă ești Ashton Kutcher, să mai treci pe blog, ficior!). Vorbim de bârfele despre vecini, prieteni, colegi, cunoștințe, relații.

barf The Gossip – oare mă înșel dacă zic că e dezvoltată în România? E în beta aplicația, se intră doar cu invitații, deci e și in demand. Bârfele sunt postate pe „cercuri”, legate de obicei de un loc / grup („Bacău Gossip” sună demențial, altele sunt mai simple: „slut”). De exemplu, studenții de la Jurnalism vorbesc despre colegele care visează doar să fie asistente la Răzvan și Dani.

Niște copii de liceu vorbesc de noua iubită a unui cunoscut videoblogger 😀 („vorbesc prostii”, ar fi mai corect), iar în altă parte, unde vine vorba de despărțirea unui cuplu faimos în școală, se cer detalii și poză. Protejați de anonimat, bârfitorii curajoși își adresează vorbe grele: „ești mai gay decât prevede legea”.

Pe același principiu merge și Gossip – News around youbârfa e interesantă doar dacă e locală.

Un lucru e sigur: copiii noștri, pe care îi avem sau i-om avea odată, vor avea de înfruntat presiuni și mai mari la școală – bârfa va fi detaliată, documentată foto/video și publicată pe net.

De obicei, zic că m-am născut prea devreme: nu știu dacă o să prin teleportarea. Amu mi se pare că m-am născut foarte la timp.

Comments (1)

Sa inteleg ca ai cont si merge doar prin invitatie….invita-ma si pe mine 😀 sa barfim de alte bloguri :))

Leave a comment