Aici se nasc ideile care ne fac viaţa mai uşoară

tech-talk-at-innovation-labsinnovation labs logo

 

Jules Verne a visat televiziunea, submarinul și călătoriile pe lună. „Comunicatoarele” din Star Trek au devenit banalele noastre telefoane mobile și se lucrează de zor la tricorderele medicale. Și toate aceste concepte ar fi rămas atât – niște schițe frumoase ale unor oameni plini de imaginație – dacă după ei nu ar fi venit alți oameni, care să le transforme în realitate și să ne lase să ne bucurăm de ele.

Orange susține oameni care au ambele calități: sunt și vizionarii care gândesc un produs, și inginerii care îl transformă în realitate. Sunt tineri, nativi ai tehnologiei, inovatori și pricepuți în a-și transforma conceptele în realitate cu ajutorul unor experți în antreprenoriat.

I-am descoperit în Innovation Labs – un program dedicat inovării și antreprenoriatului în tehnologie. Echipe de tineri studenți și entuziaști s-au întrecut într-un Hackathon de 24 de ore, iar cele mai bune echipe au primit sprijinul Orange și Microsoft pentru a-și dezvolta proiectele.

Următorul pas a venit în 10 aprilie, la Boost Day: fiecare echipă a avut trei minute să convingă audiența cu privire la potențialul produsului și un minut pentru o demonstrație practică. Invitații care le-au oferit feedback au fost oameni cu experiență în industrie: Cristian Dascălu (co-fondator Cluj Hub), Iulian Nițescu (fondator şi CTO Graphmasters), Florin Șomodi (Preşedinte JCI Romania), Silvan Morariu (Development Manager AROBS). Altfel spus, genul de persoane-cheie care pot ajuta proiectele unui tânăr să prindă viaţă!

Ce urmează? Echipele au parte în continuare de susținere, mentorat și suport. Am intrat în luna mai, în care are loc Demo Day – ziua desemnării câștigătorilor, ziua în care echipele din Cluj și București își vor prezenta produsele finale în fața juriului.

Clujenii noştri din concurs au o mulțime de idei și mie mi-i greu să aleg dintre ele, aşa că întreb: care ţi-ar plăcea să o vezi cel mai repede transformată în realitate?

  • Cyberrevolution: imaginează-ţi că oraşul tău devine un imens câmp de joacă şi că îl poţi explora printr-un joc interactiv, în care „misiunile” nu sunt pe ecranul telefonului, ci în lumea reală;
  • Zeno: o brățară inteligentă care îţi face recomandări în timp real, în funcţie de semnele tale vitale;
  • SpotTune: aplicaţia care te scapă de rutină, pentru că face automat toate sarcinile repetitive cu care îţi baţi capul zilnic.
  • Plexis: prea multe postări ciudate pe Facebook? Vei avea o aplicație mobilă prin care să găseşti utilizatori cu hobby-uri comune.
  • Xetten: dacă te-ai săturat de acelaşi meniu zilnic, vei avea o aplicație prin care poţi comanda uşor mâncare sănătoasă.
  • JobLink: te conectează cu un loc de muncă potrivit stilului tău de viaţă şi intereselor, nu doar experienţei profesionale. Activitatea ta din social media e deja o carte de vizită – iar JobLink se asigură că această carte de vizită ajunge la departamentele de HR.

Sunt doar câteva dintre proiectele care au benefiat de sprijinul Orange şi Microsoft şi care acum intră în concurs. Etapa finală Innovation Labs are loc la București între 19 și 23 mai.

Din postura unui early adopter, la care mai adăugăm și o doză serioasă de mândrie de Cluj, îi urmăresc pe Facebook și o să încerc să testez cât mai multe din aplicații.

Nu știi niciodată de unde sare viitorul Steve Jobs. Sau să spun direct viitorul Leonardo da Vinci?

Un comentariu la “Aici se nasc ideile care ne fac viaţa mai uşoară”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *