Adio, Informaţia de Cluj! (deocamdată)

ultima-informatia
Una dintre cele mai vechi publicaţii ale Clujului s-a stins discret.

 

Site-ul Informaţia de Cluj nu a mai fost actualizat de joi, 29 ianuarie (pe RSS, ultimele articole apar cu data -greşită!- de 27*). Asta pentru că joi s-a tăiat internetul, neplătit de ceva vreme bună. Vineri, arhitectul Ionel Vitoc, la care patronii Informaţia au datorii, a chemat cu adevărat oamenii la o licitaţie, la care s-au vândut monitoarele.

 

Sunt convins că, din punctul de vedere al patronilor Badiu şi Nica, e "o situaţie temporară, care se va rezolva". Poate încă visează la relansarea săptămânalului tipărit. Dar oamenii, neplătiţi de trei luni, rămaşi fără internet în redacţia unui cotidian online iar apoi şi fără monitoare, nu mai rămân. Florin Otrocol a demisionat. Ceilalţi au acelaşi gând şi vor rămâne la lucru doar în perioada de preaviz. Dar ce să lucreze? Mulţi dintre ei voiau să plece de mult; dar, când ţi-e sufletul la ceea ce faci, asemenea decizii se iau cu greu.

 

Deocamdată, Informaţia de Cluj, o publicaţie cu vechime şi credibilitate (să uităm câteva clipe ultima campanie electorală) a încetat să mai existe. Poate patronii o vor reface. Mâine sau peste o lună. Va fi însă alt ziar.

 

Multe firme au datorii, dar nicăieri nu s-au întâmplat lucruri atât de grave. Regret că s-a ajuns aici – am crescut într-un oraş în care, marţi, apărea Informaţia!

 

[NOU] Imediat după publicarea acestui text, surse care ţin cu dinţii de anonimat au încercat să îmi transmită că se lucrează la un site nou. Rămâne un mister de ce, în aceste condiţii, nu se foloseşte cel vechi până la startul variantei noi…

10 comentarii la “Adio, Informaţia de Cluj! (deocamdată)”

 1. imi pare rau pentru cum a decazut informatia de cluj si mai ales pentru faptul ca unii din colegii mei de acolo nu mai au loc de munca. cotidianul informatia a scazut foarte mult si ma bucur ca cei mai buni oameni de acolo si-au gasit de munca la Adevarul. sper sa aveti succes fratilor….ma bucur pt voi….good luck colegilor;)

 2. am cunoscut o parte din acesti oameni care lucra sau lucrau la Informatia, si cei care au ramas pana la capat au dat dovada de mult curaj si fidelitate…nu doar cei mai „buni” au plecat la Adevarul de Seara…poate „cei mai buni” sunt tot alaturi de ziar sau ce a mai ramas din el…te-ai gandit vreodata ca o parte di acestia au depus pe langa munca si suflet si pasiune???
  Mai cugeta asupra situatiei…

 3. imi pare rau ca informatia a disparut, mai ales ca ma colaborat acolo, pe cand era saptamanal.

  dar, andrei, exista un precedent la cluj, unde s-a petrecut la fel, creditorii au luat si scaunele din redactie: transilvania jurnal. in 2001, daca nu ma insel, sau primavara 2002.

 4. Din ce îmi aduc aminte, la Transilvania Jurnal au lucrat o mulţime de ziarişti foarte buni, nume pe care le cunoşteam în vremea în care strângeam primii ani de presă.

  E păcat că s-a terminat aşa, şi acolo şi la Informaţia. Sper că, dacă există un precedent, să nu mai existe şi alte cazuri 🙁

 5. In ultimele luni Informatia -print era inexistenta pe piata media. O gaseai doar pe la hoteluri si, la 6 dimineata (cine este pe strada la ora aia?), pe la intersectii, pusa gramada pe vreo bordura. Asta era sistemul de distributie al ziarului.Meserias. Resurse umane au fost suficiente, profesioniste, doritoare sa lucreze, dar nu au existat capete care sa le conduca si (poate)sa le merite. Managementul financiar si cel redactional au fost „de avarie”. Pacat.

 6. La Informatia lucrurile au mers din rau in mai rau incepand de la jumatatea anului trecut. Deja prin presa clujeana se vorbea despre vria in care a intrat ziarul. In timp s-a instalat o stare de agonie. In septembrie – octombrie criza era deja cronica. Problema este ca patronii nu au mai pompat bani (oare de ce?), iar conducerea ziarului (triada Otrocol, Marghitas, Jiglau) nu a reusit sa asigure resuresele financiare supravietuirii. Ca sa faca fata situatiei au inceput sa dea oamenii afara (masura -evident – viscerala si tardiva).Intr-un an de zile Informatia s-a stins. In palmaresul cui va intra aceasta isprava?

 7. @ Rond – cu triada aia tu vorbesti de un director editorial, un redactor sef si adjunctul lui. Daca ar fi sa respectam functiile, nu astia sunt oamenii care ar trebui sa „asigure resursele financiare”. Ala a lipsit.

  In rest, de acord cu tine, cred ca bugetul lor a fost nerealist (spun asta pe baza nivelului unor salarii si a numarului de oameni) de la bun inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *